Gabriela Kisová – Listy z pevniny

9,90 Eur, 17×12 cm, ISBN 978-80-69024-03-8

„Tvoje tmavé rána a studené noci ma vyčerpali. Si ako začiatok konca a to sa mi nepáči, pretože začiatky by mali byť plné slnka“.

Grafická kniha je korešpondenciou s rokom, v ktorom sa mladá žena vysporiadava so smrťou svojej mamy. Ako autorka a ilustrátorka v nej debutuje kurátorka a teoretička vizuálneho umenia Gabriela Kisová, ktorá si roky kreslila a písala pre seba. Príbeh je nakreslený expresívnou čiernou tužkou a vyrozprávaný lyrickou skratkou, v ktorej sa jej darí zachytiť komplexnú ľudskú emóciu. Listy sú adresované jednotlivým mesiacom a v nich aj antickým božstvám, ktoré stále dokážu rámcovať náš pohyb v kultúre, aj v kultúre trúchlenia. Listy z pevniny sú snahou zachytiť miesto, o ktoré sa dá v takýchto chvíľach oprieť.

GABRIELA KISOVÁ (1978 Košice) vyštudovala výtvarnú výchovu na univerzite v Prešove, vedu o výtvarnom umení, sociológiu a nemeckú literatúru na univerzite v Konstanz a doktorát z teórie umenia získala na VŠVU v Bratislave. Ako diplomovú prácu vytvorila dve autorské knihy, občasne ilustrovala, nikdy neprestala kresliť. Desať rokov pôsobila ako galeristka, učila dejiny umenia, dva roky pracovala vo vydavateľstve Kalligram. Ako editorka spolupracovala na viacerých publikáciách o súčasnom umení, jej články vyšli v časopisoch Profil, Flash Art, Art SK/CZ, KinoIkon a na portáloch Denník N a Artalk.cz.