Vladimír W. Rosenfeld – Noemov stôl

7,90 Eur, 56 strán, 16,5×14 cm, ISBN 978-80-69024-02-1

Sadili ministromy, semienka alebo vetvičky do plastových kvetináčov, do obalov od tofu, do polystyrénového termoboxu, do starých hrncov a panvíc, do igelitových tašiek, do krabíc od mlieka, no skrátka do kadečoho.

Adaptovaný biblický príbeh, v ktorom si Noem stavia obrovský stôl pre rastliny, aby ich zachránil pred potopou, vznikol po hurikánoch a je inšpirovaný ekologickým hnutím aj mobilnou záhradou umelcov. Láskavý a poučný príbeh, ktorý napísal a rovnako aj ilustroval, je podľa neho aj pre dospelých, deti zasa učí hravým spôsobom o záhradkárčení a botanike. Príbeh je z jeho archívu (1999) a slovenskému čitateľovi sa tento autor knižne predstavuje po prvýkrát.

VLADIMÍR W. ROSENFELD (pôvodným menom Weiser) (1948 Moskva) umelecká postava 60-tych rokov, známy z filmového debutu Dušana Hanáka 322, emigroval v roku 1968 s manželkou poetkou a výtvarníčkou Oľgou Urminskou a usadili sa na Havaji, na Ostrove záhrad. Žil v prostredí amerických alternatívnych komún, venoval sa okrem iného aj šľachteniu rastlín. Jeho kresby a texty boli na Slovensku prezentované po revolúcii v časopise Rak.